Membaca itu Stylish!

Syabas, anda seorang pembaca sekiranya anda…

 • seronok sangat bila masuk ke kedai buku atau mana-mana tempat yang penuh dengan bahan bacaan
 • baca cerita yang sama berulangkali
 • baca sambil berjalan, duduk, berbaring, di dalam kenderaan, di mana-mana sahaja
 • tak mahu buku yang dibaca berakhir, anda nak lagi, nak lagi, nak lagi
 • senyum, ketawa, menangis, marah, geram bila membaca kerana asyik sangat
 • sukakan bau kertas
 • ‘hilang’ dalam dunia bacaan anda

I love to read. A lot. In fact, I read three or four books at a time. Maybe I started early, at the age of three I was already reading. But there are many people who started late but once they started to read they got the momentum. My husband is one of them. Ridz finished reading his first English novel at the age of 16. What an accomplishment, he felt!

How to create a reading habit? 3 useful pointers:

 • Selerakkan buku di sekeliling kita – atas meja, tepi TV, sebelah sofa, di bilik tidur, dalam kereta. In fact, anywhere within your reach! Mengapa? Supaya bahan-bahan bacaan (buku, majalah, komik, akhbar) senang dicapai. Ke mana saja kaki melangkah, mata memandang, tangan mencapai – buku yang kita dapat. Daripada rumah penuh dengan pinggan mangkuk yang tidak dipakai atau bunga-bunga plastik yang memerangkap habuk, alangkah lebih baik jika kita dikelilingi dengan bahan bacaan. Apatah lagi sekiranya kita mempunyai anak-anak dan kita mahu suburkan tabiat membaca dalam diri mereka. So, scatter reading materials everywhere!
 • Usung buku ke mana-mana – kalau anda tak boleh keluar rumah tanpa telefon bimbit, jam tangan, lip gloss dsb, maka jangan keluar rumah tanpa bahan bacaan. Buku, majalah, akhbar, komik tersebut harus diusung, bukan disimpan di dalam beg. Wah! Bayangkan anda menunggu LRT sambil memegang National Geographics (beli yang secondhand pun tak apa). Itu baru pegang, belum baca lagi. Jadikan buku sebagai aksesori anda. Lebih bergaya kan? Ada satu pepatah Inggeris mengatakan, orang mengenali kita melalui buku yang kita baca. Sebagai permulaan untuk memasuki dunia bacaan yang maha hebat dan nikmat, amalkan petua ini – carry reading materials everywhere you go!

Sepah sudah, usung pun sudah. Now you are actually opening the book to read it. Alamak! Tak faham laa. Buku dalam Bahasa Inggeris la katakan. Tidak mengapa kawan-kawan. Bertenang dan amalkan petua seterusnya. Guna strategi G.L.U.E supaya apa yang dibaca dapat lekat di kepala dan faham di minda.

 • Gunakan GLUE: Glance. Look@pix. Use neighbouring words. Educated guess. Untuk kupasan lanjut, nantikan post seterusnya.
Advertisements

Posted on February 5, 2008, in Tips in English & BM and tagged , , . Bookmark the permalink. 1 Comment.

 1. I’m 25 years old this year, yet my English is far from good (but not worse)…

  I’ll use your brilliant ideas to polish my english again..

  It is my mistake that i didnt use english more often..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: